Først og fremst nordmann?

Vi snakker om asylsøkere og flyktninger, vi setter dem i en gruppe, så slipper vi å forholde oss til enkeltmenneskene. Det er en god metode for å slippe å involvere følelser, empati og nestekjærlighet.

Nok nå. Nå er det nok. Nok fremmedfrykt, nok rasisme, nok redsel. Jeg er så lei av forenklinger som minner meg om historiske segregeringer av grupper. Historier om at noen flytter seg på den lokale kafeen fordi de ikke vil sitte ved siden av en som tilsynelatende kommer fra et annet sted på planeten, om barnevogner som blir sparket i på gata, om drittslengende kommentarer om at folk må dra tilbake der de kom fra. Hva skjer med oss? En ting er de som slenger dritt i kommentarfelt og på gata, en annen ting er vi som ser og hører det. For hver negative kommentar trenger vi minst fem positive for å veie opp. Her er det bare å mobilisere folkens. Nå har vi muligheten til å vise hva som bor i oss, i medmenneskeligheten vår.

Først og fremst nordmann eller først og fremst menneske? Jeg syns det er utrolig synd at noen aviser er mer opptatt av salgstall enn å dempe fremmedfrykten. Media har en enorm makt til å gjøre en forskjell her, til å få frem enkeltmenneskene, historiene og alt som går bra. Kanskje vi andre kan tenke litt over om vi først og fremst er nordmenn eller først og fremst mennesker? Med en gang vi grupperer og stiller oss ovenfor eller utenfor en ”gjeng” er det mye lettere å bygge fordommer.

Lykkejeger – hvem? Begrepet ”lykkejeger” brukes av mange. Har du tenkt over betydningen og om du er enig i den? Jeg kjenner at jeg lar meg provosere. Vi som er kåret til det beste landet å bo i. Vi skårer høyt på ”lykkeskalaen” -  hva i all verden er galt med å ønske lykke? Hvem kan med hånden på hjertet si høyt at de ikke ønsker å ha det bra og oppleve øyeblikk av lykke? Hvem er vi til å dømme at andre ønsker å ha en trygg plass å bo? Hvor galt er det å ønske trygghet og stabilitet?

Er våre ”norske” liv verdt mer enn ”de andre” sine?

Dømmekraftkollaps? Jeg vet hva folk flest legger i det begrepet - lykkejeger. Det er jo som regel noen som ødelegger for de andre. Ikke la oss gå på en kollektiv dømmekraftkollaps her, på grunn av noen få. Ikke forsterk fordommene dine og spre dem til andre, vær så snill. Det skaper ingenting godt.

Tross frykten, se opp – si hei. Vær et medmenneske, vis kjærlighet. Det er den beste medisinen mot frykt, det er den beste medisinen mot hat, mot rasisme, mot krig.

Og forresten vet du hvem som ringte på døren i helgen? Våre gode norske venner? Neida, vi går sjeldent på uanmeldt besøk til hverandre. Det var leieboerne som kom som mindreårige flyktninger for noen år siden – de hadde med gave til 8 åringen, de hadde snappet opp at han hadde bursdag. 

Siri F. Abrahamsen er en samfunnsengasjert grunder og eier av Verdifabrikken, hun er foredrags- og kursholder, blogger, skaperen av boken "Historien om deg". Hun har en Bachelor of Management fra BI og begynte med mentaltrening som 13-åring, hun har en CTI sertifisering i Co-Active Coaching fra USA. Idag inspirerer hun mange hundre hver dag gjennom sosiale medier- du kan følge her på facebook og her på instagram