Velkommen til min verden!

Tanken om at det jeg skriver må deles mange ganger på face, og aller helst komme på trykk i en avis har paralysert meg. Jeg har lagt listen altfor høyt.

Om én får noe utav det - da er det verdt å skrive det. 
fullsizeoutput_671b.jpeg

(Dette kom jeg frem til i en fin samtale med SoMe-dronning Astrid Valen-Utvik. Takk, Astrid!)

Nå vil jeg blogge ofte. Ikke bare om sånne lange, store tanker om samfunn, verdier og holdninger, oppvekst og relasjoner. Nei - nå kommer jeg til å blande det fint med hverdagen. Jeg føler ikke jeg har noe "hver dag". Få dager er like i mitt liv, det vil dere få lest mer om.

Etter godt over tre år som entreprenør er det hvertfall én ting jeg er helt overbevist om, det er at:

Når jeg deler det som river i hjerteroten og tårekroken - det rører. Når noe beveges, utvikler vi oss - vi får ny innsikt og forhåpentlig klarere og bredere utsikt. Det er målet med min blogg. Bygge tilhørighet og fellesskap gjennom å dele min menneskelighet med din. Vi er aldri alene.

Her er menyen for tiden fremover:

  • 50% mamma

  • Bra folk

  • Gleding

  • Mat og følelser

  • Minimalisme

  • Livet på jobb

  • Reiser 

  • Relasjoner

  • Selvrefleksjon

Jeg ser frem til å legge listen akkurat der jeg føler for og jeg håper du gjør det samme.

siri-signatur.jpg

 

 

6 tips til å lede med eller uten tittel

folkpåveiopp.jpeg

Ekte involvering, empati, lytting, gode spørsmål… Vi snakker ofte om det samme igjen og igjen, jeg er klar for å gjøre mer!

Jeg syns vi kan begynne å se på ledelse som noe større, noe bredere, noe som handler om hvem du er, uansett hvor du er. Kan vi begynne å se på ledererfaring inn i skolesystemet? Kan vi lære barna våre elementære ferdigheter tidligere? Kan vi tenke at vi trenger flere uformelle ledere som er endringsagenter for et bedre samfunn? Kan vi bruke alt det vi kan og vet fra organisasjoner på en nyttig måte på andre arenaer?

Det er ledere overalt, i køen på butikken, på flyet, på foreldremøter, på skolen, på jobb og på eldresenteret. Tenk på en sykepleier, lærer, politi, lege, eller en advokat. Alle trenger å vite hva som motiverer, at folk stoler på dem, at de kan gå foran. De trenger å kommunisere tydelige budskap, de trenger å vise omsorg og bygge menneskene rundt seg. De omtaler ikke det som ledelse.

For kjært barn, mange navn; Relasjonsledelse, autentisk ledelse, verdibasert ledelse, transformasjonsledelse. Jeg har studert alle og konklusjonen er den samme: Det handler om å bry seg, se menneskene og ville dem vel. Hvorfor er det da så vanskelig å gjøre det i praksis? Kanskje først og fremst fordi vi alle er styrt av følelser i større eller mindre grad, fordi vi hater å bli avvist eller se dumme ut. Fordi det vi innerst inne vil, er å bli sett og anerkjent for den vi er: Leder eller medarbeider, barn eller voksen, lærer eller elev, politi eller tyv, prest eller pøbel.

6 punkter til hva kan vi gjøre mer av for å spille andre gode på ulike arenaer, og derigjennom skape en bedre organisasjonskultur og et bedre samfunn?

1. Husk at det er alltid mer med et menneske enn det du ser. Se om igjen og om igjen. Respekt betyr direkte oversatt fra latin, re= om igjen, spekt= å se. Vær raus.

2. Lytt og se. Legg merke til hvem som snakker mest og hvem som lytter. Mestrer du balansen mellom å snakke og lytte - da er et godt fundament på plass. Det høres kanskje banalt ut, men her er det mye ubalanse ute og går. Det handler om å ta plass, og gi rom. Når du prater, sier du ting du vet og kan fra før. Når du lytter har du mulighet til å lære noe. I tillegg bygger du personen som snakker ved å vise din interesse.

3. Vi kan gå tettere på, tørre å stille de ubehagelige spørsmålene. Tørre å stå i ubehaget. Være ærlige om det som er vanskelig. Hvis den andre ikke tar initiativ til å snakke om elefanten i rommet - gjør det selv!

4. Vi kan stille flere spørsmål, undres mer. Bli gjerne forbløffet, hold på nysgjerrigheten. Vi kan slutte å anta og heller skru opp interessen for hverandre. Vi kan utfordre våre egne standpunkt og oppfatninger oftere.

5. Tro på menneskene rundt deg, tro at de vil vel. Tro at de har ressurser. Tro at de kan få til noe. Tro på deres evner og intensjoner. Å ha tro på = vise tillit.

6. Vis kjærlighet. Kjærlighet er den mest verdifulle følelsen vi har. Den er vår beste medisin, den er bedre enn proteiner når det gjelder å bygge mennesker. Med ekte kjærlighet finnes det anerkjennelse, varme, trøst, støtte, velvilje, verdighet og trygghet.

En ekte leder er en som folk har lyst å følge, ikke bare fra 08-16, men hele tiden. En ekte leder kan sånn sett ikke definere sin egen rolle, det er folkene rundt som avgjør. Du kan være en rollemodell, en inspirator, en med masse kjærlighet til mange mennesker, du trenger ikke å ha "leder" på visittkortet eller som stillingstittel for å få til dette.

Det er det bevisste vi kan gjøre noe med. Når vi vet hva som skal til- så må vi gjøre noe. Velge å ta action. Det er enklere å snakke og skrive, mye vanskeligere å handle. Troverdighet handler om samsvar mellom det vi sier og det vi gjør. Alltid.

Hva gjør du nå? Er du klar for å gjøre mer av det du tror på? Hvis ja – da er det bare å starte - i dag!